VedetePeNet.ro Vedetele de la TV sunt si pe www

Alungata din Londra, JacTravel fuge cu coada intre picioare in Targu Mures sa faca profit

Business

Practicile din biroul din Targu Mures au o singura explicatie: JacTravel crede ca a ajuns in Siberia, si se comporta in concordanta cu localnicii indigeni. Prima data cand am intrat in liftul firmei, o englezoiaca mult, mult mai tanara, spalacita si fada, aflata in spatele meu, aproape ca m-a imbrancit ca sa-mi intre in fata la iesirea din lift, considerandu-se mult superioara unei femei in varsta si modesta, localnica. A iesit totusi dupa mine, ofuscata!

Banalitatea ei in contrast cu atitudinea de superioritate m-au lasat muta de uimire.

Am inceput sa lucrez apoi in locatia respectiva, avand astfel acces direct la sursa. La inceput nimic neobisnuit.

Doar ca scaunul rotativ de birou pe care am stat o luna era rupt, cu buretele iesind grotesc pe toata diagonala din spate, de-a lungul taieturii. Arata vechi si saracacios de parca fusese luat de la ghena si adus in birou. Am ignorat, fireste. Cine se uita la asemenea detalii cand e absorbit in munca. Probabil n-au observat. Alta data am gasit un surub ruginit pe biroul meu! ?!

In fine, dupa o serie de mici bizarerii a inceput sa-mi sara in ochi si atitudinea colegilor la sfarsit de tura. In naivitatea mea, la fix 20.00 inchideam computerul si plecam. Ei se uitau lung la mine, in tacere sinistra, continuand sa lucreze, inchisi si mohorati. Se vedea ca stau peste program de frica. Nu indrazneau sa inchida si sa plece!! Dupa 9 ore de birou!

Cateva saptamani misterul a ramas nerezolvat.

Englezoaicele mai treceau prin call center, imbracate ca niste potarnichi cenusii. Trebuie, caci angajatii sunt saraci, foarte saraci, cu salariile fixate de ele, si, pline de finete, nu ar dori sa para in fata lor prea prospere. Prin urmare se imbraca fara nici un gust, batator la ochi de urat. “Nici noi nu avem… bani…”

Am remarcat apoi ca programul software este conceput in asa fel incat o selectie in meniu facuta din greseala sa nu mai poata fi corectata. Nu de catre consultantii noi. Corectia poate fi facuta in alta parte, dar consultantul nu trebuie sa stie. Urmeaza apoi reprosuri interminabile de parca acea selectie a dat firma peste cap, iar firma a pierdut in acea fractiune de secunda mii de Euro. Pe care consultatul ii datoreaza firmei incepand din acel moment! Bineinteles ca firma nu pierdea nimic, si corectia era facuta usor, in back office, sau de catre cineva mai vechi. Uneori team leaderii au chiar obrazul gros sa ceara consultantului sa plateasca “prejudiciul adus” din buzunarul lui, ceea ce ii blocheaza si ii panicheaza pe angajati.

Apoi am inteles ca este necesar pentru metodica practicata in office. Terorizarea angajatilor prin culpabilizare. “Greseli” inventate cu obraznicie sunt stocate ca o comoara de catre team leaderi, pentru a fi folosite ulterior in mod repetat, inclusiv in negocierea salariilor. Meritele angajatilor nu pot fi recunoscute, caci asta ar insemna o marire de salariu!

Iar Jac Travel practica un salariu in Europa, si alt salariu in Romania. Sporurile in filiala din Targu Mures sunt jumatate din sporurile practicate de firma in toate celelalte tari europene.

In Italia, de exemplu, salariul pentru un nou angajat la Jac Travel poate fi cam 2000 de Euro, cu un spor de 400 de Euro pentru o limba straina in afara de engleza. Pentru romani, salariul initial este 250 de Euro, iar sporul de limba straina este de 160 de Euro.

Romania nu poate avea totusi pretentia sa fie tratata ca orice alt stat din Uniune. Iar romanii indigeni trebuie sa accepte firmele internationale care vin in tara si fac orice posibil ca sa impiedice cresterea salariului mediu pe economie in Ro. Caci acesta este mentinut la un nivel scazut, in mod artificial, de catre insesi firmele din tarile mai dezvoltate precum Anglia etc. care au interes in forta de munca locala, si fac profituri uriase pe sudoarea si sangele localnicilor truditori si naivi.

Politica la care am fost direct martora mi-a clarificat de ce, dupa 26 de ani de piata libera, in ciuda logicii si a bunului simt, economia nu s-a dezvoltat in mod firesc, iar Romania tot nu se apropie, nici pe departe, de tarile din Europa de Vest.

 

 

 


4 comentarii
  1. The butthurt is strong in this one. Lucrez aici, 99,99% din ce ii precizat aici ii BULLSHIT

  2. Cancer.

  3. Lucrez de 5 ani la Jactravel dar inca n-am vazut niciodata ca asemenea lucruri pe care ai precizat sa se fi intamplat…

  4. Cora ti-ai luat medicamentele azi?

*