Povestea carierei unui antrenor român de tenis care este la mare căutare pe plaiuri străine!

Pașii unui antrenor român spre o carieră de succes în SUA!

 Laurențiu Popescu este un român care prin cariera sa din tennis duce numele țării la nivelele cele mai înalte.A început tenisul la o vârstă fragedă, la doar 5 ani și l-a practicat până la 23 de ani, jucând pentru Livone Tennis Club, Sănătatea București, Olimpia București, club care a fost apoi rampa de lansare a carierei de antrenor. Laurențiu i-a avut ca antrenori în perioada în care a evoluat ca jucător profesionist nume sonore din tenisul românesc: Alexe Bardan , Marius Comănescu, Hari Nicolae, Răzvan ITU, Vasile Tăroiu . Ca jucător a evoluat în competițiile naționale organizate de Federatia Romană de Tennis(FRT) cât și în Turneele organizate de Federatia Internaționala de Tenis(ITF) având succese notabile reușind sa atingă locuri fruntașe în clasamentele naționale și internaționale.

Antrenoratul la început în anul 2000 la grupe de copii în cadrul clubului Olimpia Bucuresti care i-a oferit oportunitatea de a ajuta grupele de copii iar în paralel continuând să evolueze și la turneele organizate de Federația Română și de Federatia Internațională de Tennis. Prin muncă, antrenamente și voință a terminat și scoala de antrenori de la centrul de pregătire din cadrul MTS, primind licența de antrenor de performanță.

În 2003 a decis sa își încheie cariera de jucător datorită dificultăților financiare și și-a îndreptat toata atenția pentru o carieră în antrenorat. Pornind spre acest drum ajunge în Barcelona, pe meleaguri spaniole unde primește o ofertă de antrenor la Federatia Spaniolă de Tenis (RFET) în centrul regional din Catalunia pentru a antrena grupele de juniori 12-14. În doar un an cu sprijinul directorului tehnic Jordi Aresse si dedicației extraordinare arătată în antrenamente si competiții, Laurentiu a fost promovat in funcție de antrenor al Elite Group Pro Juniors având posibilitatea de a lucra si perfecționa ca antrenor cu câteva nume sonore de antrenori pe plan mondial Jairo Velasco,Santi Vizcaino,Juanse Martinez,Paco Ferrer,Albert Coata,Țoni Nadal și Pato Alvarez. În 2005 se produce un alt salt în profesia românului, find promovat la grupele Elite Pro Group juniori(ITF) si bărbati (ATP) ale Federatie Spaniole. În anul 2008, după o decizie a Comitetului Executiv RFET și ITF completat de un raport făcut de Jordi Aresse și Dave Miles (director ITF), românului i se oferă o șansa unică pentru un antrenor tânăr totul datorită dedicației extraordinare și perseverentiei de a învață și avansa în cariera de antrenor , i s-a propus sa devină antrenor în cadrul Centre International Tennis ITF (regional West Europe Centre) . Atsfel ajunge să antreneze jucătorii echipelor Federației Internaționale de Tennis devenind Head Coach ITF responsabil cu pregătirea tuturor juniorilor de 18 ani.

Plecat din România cu gândul spre performanță și să evolueze în carieră de antrenor, Laurențiu a ajuns să aibe performanțe lăudate și încununate cu trofee și medalii. Este primul antrenor român din istoria Federației Spaniole de Tennis, cariera crescându-i gradual anual și ajungând să antreneze nume sonore de pe plan internațional precum:

David Ferrer , Pablo Andujar , Marcel Granollers , Pere Riba , Fernando Vicente

David Nalbandian(Argentina) , Fernando Gil(Portugal) , Jack Sock (USA)

Grigor Dimitrov(Bulgaria) , Juniors , Thomaz Belucci(Brasil) ,Olivier Goldwin(GB)

Jao Souza(Portugal) ,Dușan Lazovic(Serbia) , Oriol Roca (Spain)

Pablo Carenno(Spain).

În aprilie 2010, Laurentiu decide să se întoarcă în țară pentru a fi mai aproape de familie și dorind să ajute tenisul din țara natală ocupând poziția de antrenor coordonator si căpitan al echipelor de tenis juniori, seniori și senioare ale clubului Sport Club Olimpia București un club departamentul al Ministerului Tineretului și Sportului și al comitetului Olimpic Român fiind al treilea mare club sportiv din România după Steaua București și eterna rivală Dinamo. Olimpia un club de mare tradiție având 19 divizi sportive cât și sportivi de înaltă performanță care participa la campionatele mondiale, europene cât și la Olimpiade. Laurentiu împreuna cu echipa tehnică și jucătorii săi obțin titluri naționale de juniori individual și pe echipe, cât și titluri naționale seniori cu echipa feminină, cununate cu premiul din 2012 când Olimpia București Tennis Division primește din partea președintelui Federatiei Romane de Tennis, Ruxandra Dragomir titlul de excelență și merite sportive pentru activitatea și rezultatele obținute pe plan național și internațional.

După astfel de rezultate, Laurențiu se decide să pășească spre un alt nivel și mai înalt, căci atunci când atingi maximul unui nivel vrei să performezi și mergi spre următorul iar la sfârșitul anului 2013 hotărăște sa plece în Emiratele Arabe Unite, în Dubai unde a fost numit director tennis al diviziei la cel mai mare club local, Al Wasl Sport Club. Aici reușește să supervizeze și să întărească sistemul de pregătire și dezvoltare a jucătorilor colaborând in cateva proiecte cu Asian Tennis Asociation in cateva proiecte in zona golfului.

Prin prisma performanțelor si a experienței acumulate în Europa și din Orient, în februarie 2015, Laurențiu hotărăște să accepte invitația Federației Americane de Tennis, aceea de sa partica în calitate de antrenor pentru USTA la campionatele naționale Usta Spring Teams în Alabama, campionatele naționale simplu juniori USTA cât și cele zonale pe echipe cadrul programul Player Development.

Din luna august 2015, antrenează pentru All About Tennis unde are format un grup de juniori și pro jucători care evoluează în circuitele naționale USTA și cele internaționale obținând numeroase trofee. În paralel obține și licența de antrenor profesionist al USPTA (Organizația acreditată USTA).

Anii trec, performanțele se adună și astfel Laurențiu Popescu reușește să uimească prin pașii săi, prin cariera sa orice iubitor de tenis. Este greu să pleci, însă mâdria de a avea acolo la cel mai înalt nivel un atrenor de success face ca acești sportive care ating performanțe să îți merite toate laudele și de aici, de la noi din țară. România merită să fie văzută prin acești oameni, acești sportivi care duc numele țării noastre la nivelul performant și ridică tricolorul la succese.

BRAVO LAURENȚIU ȘI SUCCES!

foto : Laurentiu Popescu

 

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments