Fumatul si mutatia genetica

cigarette_Vedetepenet.ro

Fumatorii barbati au de trei ori mai multe sanse sa le dispara cromozomul Y din sange. Si
aceasta disparitie nu e de bun augur, caci este asociata cu aparitia cancerului. Cercetatori
suedezi, britanici si americani au publicat aceste rezultate in revista Science.

ADN-ul la mamifere prezinta la masculi un cromozom X si unul Y, si la femele doi cromozomi X. Rezultatul este ca fumatorii au de trei ori mai multe celule sanguine fara nici un cromozom Y decat nefumatorii! Totusi, in ultimii ani s-a descoperit cum cromozomul Y are tendinta sa dispara la anumiti barbati in cursul vietii lor, fara sa se stie cum si de ce.

Ceea ce se stie este ca mutatia genetica dobandita este printre cele mai comune la barbati. Sunt din ce in ce mai multe dovezi care pun in evidenta tendinta crescuta la barbati (fata de femei) de a dezvolta cancer malign. In particular, disparitia cromozomului Y este asociata cu riscul mai ridicat de a dezvolta cancere non-hematologice, altfel zis toate cancerele in afara de leucemie si limfome (cancere ale celulelor imunitare).

In prezent, noul studiu suedez stabileste ca sunt cu atat mai multe sanse ca sa se retraga cromozomul Y cu cat persoana fumeaza mai mult. Si mai uimitor este ca s-a observat, la cei care s-au lasat de fumat, revenirea cromozomilor Y.

Pentru moment este greu de zis daca pierderea genelor cu cromozomul Y favorizeaza direct cancerul, sau daca disparitia acestei parti din ADN este un marker al degradarii la care sunt supuse genele prin fumat. Este prima oara cand tutunul si disparitia cromozomului Y sunt puse in legatura.

 

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments