Elevul roman care a descoperit cum sa depistezi cancerul fara biopsie! AFLA MAI MULTE

Dragoș Șerban, elev in clasa a XI-a a Liceului Teoretic International de Informatică din Constanta a descoperit cum se pot depista tumorile canceroase fara a apela la biopsia clasica.

„A non-invasive approach to brain tumors classification based on their textured pattern in MR images and CT scans”.

Mai pe romaneste, o tehnica non-invaziva de clasificare a tumorilor pe creier, in functie de tiparul texturilor acestora, vizibil in cadrul imaginilor obtinute prin rezonanta magnetica si tomografie.

Pe 14 februarie, la Bucuresti, realizarea lui Dragos a fost recompensata cu premiul I cu medalie de aur la Concursul National de Stiinte si Tehnologii FirSTep, iar constanteanul s-a calificat si la cel mai mare concurs de proiecte internationale ISWEEP, care se va desfasura in mai la Houston, SUA si unde reprezentantul Romaniei va participa la categoria „Environment health disease prevention“.

 Dragos Serban a suferit trauma unei interventii chirurgicale de extirpare a unei tumori osoase, fara a fi scutit de emotiile si angoasele tipice anticiparii rezultatelor unei biopsii. Aceasta situatie l-a motivat sa creeze un program computerizat capabil sa ofere pe loc un verdict privitor la tipul benign sau malign al unei formatiuni tumorale.

Tanarul inventator sustine ca „am creat un proiect de clasificare a tumorilor cerebrale, in functie de modelul lor textual. Mai exact, o alternativa la biopsia tumorilor cerebrale. Pacientul nu mai este nevoit sa faca o biopsie, nu mai trebuie sa sufere. Se poate afla pe loc daca pacientul are sau nu cancer in momentul in care se face un RMN sau o tomografie computerizata. Am descoperit ca se poate face acest lucru pentru tumorile cerebrale. Am dezvoltat un algoritm pe baza de inteligenta artificiala, ce reuseste sa calculeze, folosind statistica matematica, daca o tumoare este benigna sau maligna. Este un proiect facut doar de mine cu ajutorul Internetului. Functioneaza si are o acuratete de 90%.”

 

 

 

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments