Cum a inceput… | episodul 3 – Parazitii


În martie 1994, Tennye (Cătălin Ştefan Ion) înfiinţează Paraziţii. În luna mai i se alătură BIP (Bogdan Ionuţ Pastaca). Prima piesă înregistrată este „În Jur” şi a apărut pe 13 Septembrie 1994. O zi mai târziu au susţinut primul lor concert, la balul bobocilor de la liceul Spiru Haret din Bucureşti.

În iarna anului 1994 se alătură formaţiei DJ IES. Primul album, „Poezii Pentru Pereţi”, produs independent, a fost lansat pe 15 iunie 1995 şi a fost al doilea album de rap din Romania (după RACLA şi înainte de BUG MAFIA).
„Nu mai pot s-o duc asa” fiind o piesa de referinta de pe acest album.


Succesul vânzărilor atrage atenţia casei de discuri „Digital Records”. Urmează un nou album, lansat pe 5 aprilie 1996, purtând titlul „Nimic Normal „·Pe acest album apari si primele featuri ale trupei cu Rimaru ( R.A.C.L.A) pe piesa ” De ziua lor” si Vexatu’Vexx pe „Pace Cartierului”.


Pe 23 iunie 1997 lansează „Suta”, ce avea să devină albumul rap al anului.Soundul era schimbat radical, piesele melodioase cu mesaj puternic erau fredonate la fiecare colt de strada.Melodii precum „Suta”, „Barbut”, „Banii n-aduc fericirea”,”La Nemtzi” sau „Am tot ce vreau” au fost adevarate hituri ale vremii.Toata lumea auzise de Parazitii, vânzările depăşesc aşteptările, incep concertelele in toata tara, turnee, trupa urca pentru prima data pe piedestalul celebritatii.
Dupa albumul „Suta” trupa intra intr-o pauza nefireasca, singura piesa in acesti doi ani fiind” Jigodie toata ziua”, aparuta pe o compilatie hip hop.


În urma unor emisiuni dedicate scenei hip-hop din România, realizate de managerul trupei la radio FM4 AUSTRIA, Paraziţii atrag atenţia casei de film „Lotus Film” din Viena, care devine interesată de o colaborare în vederea realizării coloanei sonore a filmului NORDRAND. Lucru realizat, asfel că Paraziţii devin prima trupă de rap din România ce apare pe soundtrack-ul unui film, cu drepturi de autor plătite, alături de nume celebre precum Ace Of Base, Neneh Cherry, Kelly Family sau Leila K ( martie 1999).

Din martie 1999, Paraziţii încep oficial colaborarea cu REBEL MUSIC, primul label underground din România, axat pe management, impresariat şi producţie.

În aprilie 1999 apare pe piaţă compilaţia „HIP-HOP Murale” editată de A&A RECORDS, ce cuprinde 2 piese noi semnate Paraziţii „Am tot ce vreau” si „Din inima strazii”. Deasemenea, în locul lui DJ IES, este cooptat unul dintre cei mai prolifici DJ din ţară: FreakaDaDisk (Petre Urda; ex-„Morometzii”), iar baietii isi schimba numele de scena: Tennye in Cheloo, iar BIP in Ombladon.


Pe 14 iulie 1999 apare albumul „Nici o Problemă”, la A&A RECORDS· Acesta este considerat cel mai reprezentativ album de până atunci, cel al consacrării definitive şi primul editat pe CD. În august 1999 – videoclipul piesei „Bagabontzi ’99” egalează recordul de audienţă pe Atomic TV.

Succesul avut cu aparitia acestui prim clip al trupei precum si vanzarile mari ale albumului, determna si filmarea celui de-al doilea videoclip la piesa „Omul din liftul tau” de pe acelasi album.

În 21 iulie 2000 se lansează albumul „Iartă-mă” împreună cu un concert în Disco Max (Bucureşti).La piesa „Degeneratia urmatoarea” se realizeaza al treilea clip al trupei.

În 2001 apare un nou album, parcă ,mai „greu” decât toate de până acum, „Categoria Grea”.Piese precum „Daca as fi presedinte”,”Fara tine” sau „Acordeonu’ la maxim” devin instant hituri.Odata cu piesa „Fara tine” isi face intrarea in lumea hip hop Bitza, devenit mai tarziu artist solo.Albumul beneficiaza de un videoclip pentru piesa care da titlul albumului,un feat cu Aliosha de la trupa rock H8.Doar dupa cateva aparitii videoclipul este cenzurat de CNA, pe motiv de instigare la violenta

In toamna 2001, Parazitii lanseaza campania Anti-Playback, campanie promovata cu piesa ” Shoot yourself”, alaturi de Adrian Despot, solistul trupei rock Vita de Vie

Casa de discuri Alpha Sound se desfiinţează în 2002, iar Paraziţii pleacă la Roton unde scot maxi-single-ul „În Focuri” la care se filmează un videoclip fără precedent în România – acesta nu are muzică!

Albumul pe care apare piesa „În Focuri” se numeşte „Irefutabil” şi apare în noiembrie 2002, devenind cel mai vândut album al trupei -140.000 de unităţi-. Paraziţii înregistrează un videoclip la piesa „Bad Joke” de pe acest album, dar şi aceasta va fi cenzurată de CNA. Urmează scoaterea pe piaţă a videoclipului „Necomercial”.

În 2003 apare albumul solo al lui Cheloo, „Sindromul Tourette”. De pe acest album va apare clipul „Vicii” cu Bitză.
În următorul an, 2004, scoate şi Ombladon un album solo, „Condoleanţe”. Clipul „Egali din naştere” cu Raku va câştiga premiul VMA 2004.

In 2005 Parazitii pornesc o campanie pro cultura prin lansarea videoclipului „Instigare la cultura”

Tot in 2005 trupa apare pe coloana sonora a filmului romanesc „Milionari de weekend”

Paraziţii încep o campanie anti-CNA, astfel apare videoclipul „Jos Cenzura” în care apar personalităţi de marcă din România, dar şi Larry Flynt, preşedintele Hustler.

În iarna lui 2004 apare albumul aniversar care sărbătoreşte împlinirea a 10 ani de muzică şi plecarea trupei de la labelul care i-a consacrat, Rebel Music. Apare clipul piesei „Fuck You Romania”, piesă care apare pe acest album aniversar numit „Primii 10 ani”, album dublu CD, apărut în varianta necenzurată şi cenzurată. Trupa va folosi pentru lansarea materialelor propria casă de producţie fondată cu ceva timp în urmă, 20CM Records.

În august 2005 apare Maxi single-ul „Violent” şi videoclipul piesei cu acelaşi nume.

În decembrie 2005 apare albumul „Confort 3”, album ce aduce trupei Paraziţii atât succes, cât şi un nou conflict cu membrii CNA-ului. Clipul piesei „Praf”, single-ul ales pentru filmarea videoclipului, stârneşte reacţia CNA-ului care ajunge la concluzia că acest videoclip instigă la consumul de droguri.

Dupa acest clip trupa ia o pauză pentru ca Ombladon şi Cheloo sa îşi lanseze fiecare câte un album solo.

Pe 30 martie 2006 Cheloo îşi lansează cel de-al doilea album solo, intitulat „Fabricant de Gunoi”, având ca piesă de promovare „Operaţiunea cur Pansat”, care a fost aleasa pentru primul videoclip de pe album. Un al doilea videoclip a aparut ulterior pe posturile de specialitate, fiind în totalitate un clip animat al piesei „Smoke Flow”, o colaborare cu Killarmy.
Tot in 2006, odata cu campania postului tv Realitatea,ce premiaza cei mai mari 10 romani, Parazitii lanseaza un nou videoclip la piesa ce poarta numele campaniei, „Mari Romani”

In aprilie 2007 a aparut pe posturile de specialitate videoclipul piesei „Noapte bună, Bucureşti”, un featuring cu Guess Who de la Anonim, primul single de pe albumul lui Ombladon intitulat Cel mai prost din curtea şcolii.

In 2008, lanseaza videoclipul piesei „Vrei Bani” ce promoveaza serialul tv „17”

In 2009 se lanseaza albumul „Slalom printre cretini” care beneficiaza de patru videoclipuri la „Din coltul blocului”, „Mesaj pentru Europa”, „De ziua ta” si „Mix”

Tot in 2009, Trupa Parazitii se alatura postului Realitatea TV pentru campania „Noi vrem respect!”. Pentru a sustine campania, trupa lanseaza si o piesa cu acelasi nume.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
riky
riky
12 years ago

foarte tare si articolu asta, am descoperit si cateva clipuri pe care nu le siam.Beton.felicitari

kirurgu`
kirurgu`
12 years ago

parazitii-s varza MAFIA e cea mai tare

Alex
12 years ago

da, tot asa , niste clipuri care nu le stiam 🙂

e documentarul ala pe youtube despre inceputurile hip-hopului romanesc, e foarte tare 🙂

cata
cata
12 years ago

marin romani era la tvr nu la realitatea.
sa traiesti !