Monopol și concurență neloială în psihiatrie
Secţiile clinice sunt secţiile de spital în care se desfăşoară activităţi de învăţământ universitar. Clinica universitară are în structura ei una sau mai multe secţii clinice.
Bugetul de venituri şi cheltuieli al unui spitalul depinde de suma contractata, însa unele clinici, private, și spitale raporteaza la casa de asigurări un număr de paturi ocupate prin spitalizare continua obținut prin încălcarea legii, adică fără consimtământul pacientului.
Pacienții sunt reținuți și sunt declarați în acte ca ‘internări voluntare’, decontabile prin semnături FALSIFICATE sau obținute prin șantaj. Totul pentru a menține un grad de ocupare al paturilor de peste 75 %. Acest mod de a număra pacienții ‘voluntar admiși’ determină accesarea de fonduri de la buget, decontările lunare, cât si numărul de reizdenți si numărul posturilor menținute în clinica sau la spitalul respectiv, cât și banii pe medicamentele folosite în timpul internărilor, decontați separat, de la buget.
Astfel se formează o noua generație de medici psihiatrii care vin, ocupă postul și realizează că acel post a fost creat prin declararea unui număr fictiv de pacienți ‘voluntar’ internați, iar salariul lor, viața si cariera depinde de menținerea acestui grad fictiv de ocupare a paturilor, prin incălcarea legii si drepturilor pacienților. Cum ar fi, simplul drept de externare la cerere sau de schimbare a sectiei. Căci in caz de ‘nerealizare a ocuparii paturilor’ prin spitalizare continuă, suma contractată cu casa de asigurări se micorează, și diferența este recuperata în semestrul următor.
Cum prea puțini medici psihiatrii emigreaza, avem exces în contextul scăderii natalitații și a emigrării în străinătate a românilor, inclusiv a medicilor de alte specialități, avem un dezechilibru economic, efectiv criză economică in paralel cu sacrificarea de resurse materiale prețioase deturnate către servicii fictive, nesolicitate, și acoperirea cheltuielilor create artificial ale medicilor psihiatrii, prin fals intelectual, fas in înscrisuri sub semnătură proprie și risipirea resurselor de medicamente în mod excesiv și forțat, ori abuziv.
‘Urgența psihiatrică‘ a devenit o mare farsă și mascaradă, un pretext pentru a pescui pacienți.
În timpul celor 72 de ore dedicate pacientului, trei zile, ar trebui să se facă teste clinice și paraclinice, după care, confom legii, un pacient nu mai poate fi reținut fără motiv, împotriva voinței lui, și fără a anunța procuratura, în cazuri grave, penale, dacă internarea devine detenție.
Timp de 72 de ore însă, doctorul curant nu își face deloc apariția, nu se fac nici un fel de investigații, și numai dupa tre zile pacientul se întâlnește cu doctorul și este reținut și declarat ‘internat voluntar’, cu sau fără acordul pacientului. De multe ori, pacientul nici măcar nu știe că poate cere externarea, sau că își poate retrage oricând consimțământul. Buimac, își petrece zilele fiind drăguț, exersându-și diplomația, pupând în fund personalul medical sau milogindu-se la doctor să-l lase să plece.
Vizitele doctorului psihiatru? Rare, VIP, toată lumea este electrizată, pacienții stau, umili, in picioare, lânga pat, plini de sperantă. Mojicul intră, trece pintre paturi: ‘Esti bine? Da.’ Tu, mai stai.’ ‘Cum te simti, bine?’, la altul. ‘Da’. Câte un caz: ‘Mâine pleci’. Femeia iși pierde firea ‘De ce să plec mâine? Vreau să plec azi! Ce ne tot țineți aici?’ Mare greșeala. ‘Atunci mai stai.’ N-a mai ieșit. Apoi, în drum spre ușă, se oprește, se consultă cu tânara rezidentă sau ceva. Amândoi fața în față, și cu profilul la pacient. ‘Cronic?’ ‘Cronic’ răspunde gagica.
Au ieșit.
Pacienții se întorc la ale lor, debusolati. Mai stau. Internare voluntară.
Cine sunt cronicii? Cei care au stat mai mult, poate o lună per total. Voluntar.
Casa de Asigurări de Sănătate ar face bine să trimită o informare anuală, sa le spună celor tratați declarați că au fost internați voluntar pe durata de …. zile, reprezentând …. lei pe foaia de decont, (cam între pf 2-3000, poate 4500 lei pe lună de pacient, fără medicamente, suma variază, întemeiat), și care sunt serviciile medicale de care au beneficiat. Unii ar putea descoperi cu surpiză că au beneficiat de psihoterpie sau mai stiu eu ce.
De aceea, tarifarea peste capul pacientului, fără consimtământul sau chiar fără știrea lui, nu poate fi decât focar de corupție și invitație la furt, la adapost prin lipsa de transparență și minciuna sfruntată: ‘E gratuit.‘ sau ‘Eu nu i-m cerut bani pacientului.’ Forte nobil. Aparent.