IURIE DARIE A MURIT!

IURIE DARIE A MURIT! vedetepenet.ro Iurie Darie a murit la vârsta de 83 de ani după o grea suferinţă, a anunțat Alexandru Darie, fiul marelui actor.

Actorul fusese externat pe 21 septembrie din Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală unde a zăcut din data de 16 iunie. Iurie Darie fusese internat de urgenţă, după ce, în prealabil, suferise un accident vascular, survenit la scurt timp după o operaţie pe creier, scrie realitatea.net.

Anca Pandrea, iubita lui Iurie Darie, a fost puternică la primirea acestei vești. Probabil, actrița își va concentra activitățile în vederea cinstirii memoriei marelui actor Iurie Darie.

Iurie Darie s-a nascut pe 14 martie 1929, in Vadul Rascov din județul Soroca. Acesta s-a indreptat spre lumea artelor din tinerețe și a dat examen atât la Institutul de Arte Plastice, cât și la cel de Arta Teatrală și Cinematografică, reușind la ambele, dar alegându-l pe cel din urmă, pe care l-a și absolvit în 1952.

Iurie Darie are o carieră remarcabilă, ce cuprinde roluri în peste 40 de producții cinematografice. 
Absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică (1952), clasa profesorilor Mihai Popescu și Marietta Sadova, Iurie Darie a debutat în cinematografie în 1953, în Nepoții gornistului, în regia lui Dinu Negreanu, avându-i alături pe Marga Barbu și pe Liviu Ciulei. În anul 1969, Darie obține rolul Maiorului Dobrescu în seria de succes Brigada Diverse, în care joacă alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu și Puiu Călinescu.
Filmografia sa mai cuprinde roluri în filme precum Băieții noștri (1959), S-a furat o bombă (1961), Vacanță la mare (1962), Dragoste la zero grade (1964), Atunci i-am condamnat pe toți la moarte (1971), Frații Jderi (1974), Ringul (1983), O zi la București (1986), În fiecare zi mi-e dor de tine (1987), Zâmbet de soare (1987), Oglinda (1993), Punctul zero (1996), Triunghiul morții (1999).De-a lungul carierei, Iurie Darie a colaborat cu unii dintre cei mai importanți regizori români ai secolului trecut: Ion Popescu Gopo, Mircea Drăgan, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis.
În teatru, actorul a cucerit audiența prin roluri memorabile în piese precum Troilus și Cressida, Umbra, Pălăria.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments