INTERVIU ÎN EXCLUSIVITATE: CARIERĂ ÎN TENIS PESTE HOTARE

INTERVIU ÎN EXCLUSIVITATE CU LAURENȚIU POPESCU-

Secretele carierei antrenorului de tenis român de peste hotare!

 

Tot mai mulţi români pleacă peste hotare și mai nou în Emiratele Arabe. De la jucători de fotbal, la antrenori, sportivi, toți caută performanță departe de țară, deoarece răsplata financiară este infinit mai mare. Laurențiu Popescu este directorul secţiei de tenis a clubui Al Wasl, din Dubai. Cei de la Al Wasl au planuri mari şi au arătat că vor să investească pentru a ajunge sus. Echipa de fotbal a fost antrenată acum doi ani de Maradona. Laurenţiu Popescu ne-a oferit un interviu în exclusivitate despre istoria carierei lui, despre tainele tenisului, despre carieră peste hotare. Proiectul clubulul Al Wasl este unul solid și constă în promovarea copiilor și îndrumarea lor către marea performanță, cât și formarea primului centru high-performance din Emirate.

Laurenţiu Popescu spune că nivelul tenisului in Emirate este destul de mare, aici antrenându-se mulţi tenismeni profesionişti, de la Roger Federer şi alţii. Tot el vorbește de faptul că sunt condiţii extraordinare şi infrastucturi ultramoderne la cluburi. Sistemul competiţional este diferit faţă de Europa, dar în acest moment se lucrează la un proiect condus de federaţia de specialitate din Emirate şi Guvernul acestei ţări de a găsi o modalitate ca tinerii şi copiii să poata să îşi petreacă mai mult timp învăţând tenis.

Laurențiu a lucrat timp de 8 ani la Federatia Spaniola de Tenis, centrul regional din Barcelona, împreuna cu Jordi Arrese şi Albert Costa, şi la Centre Internaţional Tennis, centrul regional al Federaţiei Internaţionale de Tenis pe Europa de Vest. Din 2010 a fost coordonatorul clubului sportiv Olimpia Bucureşti la secţia de tenis.

 Când s-a născut pasiunea pentru tenis?

Am început tenisul când aveam 5 ani, tatăl meu era un mare admirator al acestui sport, el însuşi jucând handbal profesionist. Am început împreuna cu fratele meu tenisul la un club în parcul tineretului, zi de zi mergeam în parc şi mă uitam la copii cum jucau. M-a văzut un antrenor şi m-a invitat să joc puţin, apoi tatăl meu a decis să încep să iau câteva lecţii! După ceva timp a început să-mi placă enorm şi mergeam împreuna cu fratele meu la antrenamente de 2-3 ori pe săptămână. Dupa ce am împlinit 13 ani am început să joc la nivel mare naţional ,atunci tătal meu a decis să investească, să  trec la nivelul profesionist.
Cum a evoluat cariera ta?

La juniori am avut o ascensiune foarte bună,câştigând turnee naţionale şi evoluând şi internaţional ajungând în primii 10 jucători ai ţării. Am avut un avantaj enorm că l-am avut pe fratele meu lângă mine mereu şi puteam juca şi după antrenamente de la club. Fără sprijinul tatălui meu era imposibil să ajung jucător şi antrenor dar după juniori, la trecerea la seniori a fost mai greu cu partea financiară părinţii neputând susţine turneele necesare pt a ajunge profesionist. În aceea perioadă era foarte dificil aveam 2 turnee internaţionale în ţara noastră restul trebuia să mergem în alte ţări.Am avut diverşi  antrenori de top din România, Nistor Lucian, Tomai Firicel, Comănescu Marius, Răzvan Itu, Vasile Taroiu, Hari Nicolae.

Când ai făcut trecerea de la jucător la antrenor?

La vârsta de 22 de ani am luat decizia de a mă îndrepta spre antrenorat, neavând nicio şansă datorită condiţiilor financiare să urc către profesionişti. Am început prin a fi sparing partner pentru jucătorii de la Cupa Davis şi loturile naţionale devenind şi instructor la un club, ajutând copii de 7-8 ani să facă primii paşi în tenis.
Cum ai ajuns, ca român să antrenezi juniorii de peste hotare?
În 2003, am luat decizia de a pleca din ţară, mergând cu un jucător în Spania la Barcelona pt  trei luni de zile. În acel moment viaţa mea de antrenor a luat o întorsătură fantastică…cei de la Federaţia Spaniolă de tennis (federacion catal tennis -regional) oferindu-mi un post de antrenor pentru grupele U14 ani. Am acceptat şi am început să lucrez cu staful federaţiei spaniole, iar după un an am fost transferat la grupele de juniori pro şi profesionişti devenind asistentul lui Jordi Aresse (Davis Cup coach,tehnical director federacion) primind sarcini depline şi antrenând jucătorii  loturilor naţionale U16, U18.

Spune-ne care au fost etapele carierei de antrenori și cum ai ajunssă antrenezi în Emiratele Arabe?

În 2006 am început să călătorec cu juniorii şi câţiva jucători profesionişti în turneele ATP dar în 2010 am decis să mă reîntorc în ţară pentru a fi mai aproape de familie şi m-am întors la clubul meu Olimpia Bucureşti. Aici am lucrat cu jucători ai loturilor naţionale, fed cup team, fiind şi căpitan al echipelor de juniori şi seniori. Am reuşit împreună cu aceşti jucători să obţinem câteva titluri naţionale pe echipe şi individuale la Olimpia Bucureşti .
În vara lui 2013 am decis să plec în Emiratele Arabe Unite unde am primit o ofertă ca head coach la cel mai mare club sportiv din Dubai, pentru a ajuta şi dezvolta tenisul la nivel de juniori şi implementa programele Federaţiei internaţionale.

Spune-ne câţiva dintre jucătorii, antrenorii din cariera ta?

Am lucrat cu jucători de valoare, atât la juniori, cât şi la seniori, în perioada petrecută în Spania. David Ferrer şi David Nalbandian cred ca sunt preferaţii mei, datorită modestiei şi viziunii faţă de acest sport, cât şi pentru viaţa lor de zi de zi.  Am lucrat alături de câţiva antrenori exponenţiali ai acestui sport, precum Jordi Aresse, Pato, Albert Costa, Pillas, Tony Nadal.

 

 

 

 

 

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments