Quebec – proteste si greve

Quebec_Vedetepenet.ro

Dupa ce Partidul Liberal a castigat alegerile in provincia Quebec in aprilie anul trecut, masurile de austeritate au fost resimtite din plin de catre clasa muncitoare. Se doreste crearea unui „stat al secolului XXI”.
Inflatia i-a afectat pe toti in ultimii 20 de ani. Un jurnalist din Les Affaires a publicat in noiembrie anul trecut: „Quebec este acum un spectator la disparitia ‘job-urilor full time’. Guvernul a dat o lege care loveste in interesele angajatilor municipali ( soferi de autobuz, politisti, pompieri, muncitori si angajati cu studii superioare ), reducand contributiile angajatorilor la fondurile de pensie.
Sindicatele au organizat proteste si greve de o zi in Montreal si in provincie.
Alta lege propune restructurarea sectorului de sanatate, taind din cheltuieli si eliminand locuri de munca. De asemenea, fondurile pentru compania nationala de televiziune CBC / Radio Canada au fost taiate.
Salariile au fost inghetate iar varsta pensionarii a cerscut de la 60 la 62 de ani.
Coalitiile sindicale nu par a avea totusi un plan de actiune, ele militeaza ca ar trebui luati bani de la cei care au, dar nu explica cum anume se poate face asta, pe cale politica.
Pe 10 februarie, 16 birouri ale unei organizatii canadiene in domeniul medical au fost ocupate de catre sindicalisti. Simboluri financiare au fost de asemenea ocupate. Primul ministru nu a vrut sa apara la o intrunire a propriului sau partid, intrucat securitatea era amenintata de protestatari.
S-au planificat proteste masive pentru martie si aprilie, apoi de ziua muncitorilor. Se cere:

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments