Expeditia din Antarctica, martie 2015

AntarcticExpedition031915_Vedetepenet.ro

Scopul misiunii echipei 2041 este promovarea energiei alternative si regenerabile pentru a combate efectul de sera.
A fost o aventura si o experienta de viata de mare impact pentru grupul de barbati si femei care i s-au alaturat lui Robert Swan si ehipei 2041 in explorare.

Ziua 1: Ushuaia, 13 martie
Echipa ajunge pe calea aerului in Ushuaia, Argentina, orasul situat la cea mai sudica latitudine de pe glob. Se fac pregatiri si se verifica echipamentul. Hotelul este sus, in munti, deasupra orasului. Cina pe cont popriu.

Ziua 2: Ushuaia, 14 martie
Echipele se catara pe ghetarul Martial de pe muntele din spatele orasului. Intorsi apoi la hotel, se regrupeaza, discuta programul si se ia cina.

2041 -day2Expedition 2015.htm_20150403205804_vedetepenet.ro
Ziua 3: ziua plecarii, 15 martie
Se fac pregatirile. Toti coboara cateva ore in oras pentru ultimele cumparaturi inainte de plecare, dau telefoane acasa etc. Dupa-amiaza, se imbarca pe vasul Sea Spirit. Echipa ia prima cina la bord, dupa ce asculta instructiunile de siguranta pe vapor. Incepe calatoria spre sud!

2041 -day4Expedition 2015.htm_20150403205804_Vedetepenet.ro
Ziua 4: Pasajul Drake, 16 martie
Cape Horn, cel mai sudic punct din America, este cateodata gri si cetos, alteori calm si clar. Traversarea pasajului este de neuitat, e de importanta uriasa in calatoriile unui explorator. Depasirea acestui „marcaj” inseamna pentru oricine un moment istoric rar. Adrenalina pompeaza.
In timpul traversarii, se tin cateva sedinte informative multimedia asupra Antarcticii, unde calatoria depinde de capriciile vremii. Expertii aflati la bord vorbesc pe larg despre viata salbatica, geologia, istoria si geografia Peninsulei Antarctica.

2041 -day5Expedition 2015.htm_20150403205804_Vedetepenet.ro
Zilele 5-10: Peninsula Antarctica, 17-22 martie
Se exploreaza peninsula, in functie de vreme si de miscarile ghetii. Odata ajunsi in ape mai linistite, se poate acosta folosind barcile de cauciuc numite zodiacuri. Peisajul e spectaculos, cu ghetari plutind alaturi de vas, si balene.
Insula Cuverville – este in forma de dom, are o inaltime de 250 m, e populata de penguini. Echipa profita de aceasta sansa ca sa ii observe din spatele piscurilor inalte ce se ridica in jurul insulei.
Portul Neko – numit dupa baleniera norvegiana ce a navigat in aceste ape la inceput de secol XX, portul ofera ocazia unei acostari continentale. Timpul petrecut printre ghetarii goi si formele de gheata ii umple de veneratie. Acest loc plin de frumusete si magie ar trebui protejat cu orice pret.

2041 -7Expedition 2015.htm_20150403205804_Vedetepenet.ro

Portul Paradis- numit asa de catre balenieri pentru frumusetea lui aspra, isi merita numele cu prisosinta. Inconjurat de ghetari abrupti, imaginea oferita iti taie respiratia: muntele se reflecta in apa limpede. De sus, panorama este incredibila. Balenele cauta des adapost in acest golf. Echipele exploreaza coasta pe barcile de cauciuc.
Canalul Lemaire – inconjurat de varfuri aproape verticale din toate partile, este un canal abrupt, vizibil numai din interior. Navigatia aici se face cu palpitatii. Cateodata gheata opreste inaintarea. Acum un secol, blocarea in gheata ar fi insemnat moartea intregului echipaj. Lemaire ne aminteste ca trebuie sa fim mereu pregatiti.

2041 -8Expedition 2015.htm_20150403205804_Vedetepenet.ro

Campare in Antarctica – pentru amatori, Robert Swan si alti team-leaderi conduc echipa intr-o expeditie peste noapte pe gheturile Antarcticii, daca permite vremea. Este sansa de a trai o noapte in Antarctica, asa cum au facut si alte expeditii anterioare. Totusi, suntem mai norocosi acum, avem echipament mult mai bun.

Ziua 11: Insula King George, 23 martie
King George e cea mai mare insula din zona, si aici este situata baza echipei 2041, prima baza de educatie construita in Antarctica, cu produse suport si care merge pe energie regenerabila. E locul unde Robert Swan a stat 2 saptamani, in misiunea live din 2008; el este prima persoana din istoria Antarcticii care sa fi trait aici numai cu energie regenerabila. Mai tarziu in cursul zilei, echipa intra in pasajul Drake.

Ziua 12: pe mare, 24 martie
La intoarcerea catre Argentina, echipa se bucura de o zi pe mare, si reflecteaza la expeditie. O mica ceremonie are loc cand ei parasesc apele Antarcticii.

Ziua 13: Ushuaia, 25 martie
Echipa debarca dimineata. Locul care acum recent parea salbatic si izolat, este, in contrast cu Antarctica, familiar si confortabil. Echipa isi ia ramas bun, apoi se indreapta catre aeroport impreuna cu conducatorii misiunii 2041.
Robert Swan, pentru televiziunea australiana: „Daca Antarctica ar fi literatura, atunci ea ar fi Shakespeare. Daca ar fi arta, atunci ea ar fi Michelangelo.” Este singurul loc de pe Terra pur, care inca mai este asa acum ar trebui sa fie.

robert-swan-solar-impulse-patron-2041_01_Vedetepenet.ro

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments