Top 10 Filme mai tari decat cartile

Hollywood nu e recunoscut pentru a avea calitatea de a transforma romanele care au rupt targurile de carte, in filme demne de popcorn si cola. Dar, din cand in cand, la cate o ocazie rara, mai apare cate un film care rasare mai luminos decat originalul; cate un scenarist istet, un regizor inspirat si un actor numai bine trantit pentru rolul in cauza pot suci si intoarce pe toate fetele cartile intr-un mod care te lasa cu gura cascata si inca uimit cateva minute bune. Asa ca, haideti sa rasfoim putin prin articol unde vom intalni filme precum: The Shinning, The Godfather, The Ring si pastrez supriza in privinta locurilor fruntase, dar promit sa nu va dezamageasca:
10. Blade Runner

Bazat pe capodopera lui Philip K. Dick`s – „Do Androids Dream of Electric Sheep”, filmul SF al carei atmosfera se sprijina pe tonuri inchise si futuriste, prezinta intr-un bocet violent, dar interior, ce inseamna sa fii om.
9. Fear and Loathing In Las Vegas

Regizorul Terry Gilliam i-a oferit romanului lui Hunter Thompson, exact ce ii trebuia: un pic mai multa naratiune.  Romanul, care este guvernat de o stare de vertij (cel mai probabil asta era si starea in care scriitorului a redactat opera) este plasat exact in perioada de sfarsit a curentului hippie, si il infatiseaza pe Johnny Depp in rolul lui Hunter.
8. The Shining

Stephen King a considerat la inceput ca a sa carte a fost distrusa prin adaptarea lui Stanley Kubrick, dar timpul a dovedit contrarul. Kubrick a luat o poveste de groaza ca toate celelalte si a transformat-o intr-un horror de toata frumusetea. Ce a realizat el este un film fara precedent, o povestire hipnotica despre prabusirea omului in nebunie.
7. Last of the Mohicans

Proza datand din secolul 19 a lui James Fanimore Cooper, poate parea o veritabila durere de cap pentru cititorii contemporani, dar asta nu l-a oprit pe Michael Mann din a sterge praful de pe vechea poveste si de a-i descoperi potentialul. Cu ajutorul unei distributii stralucite, inclusiv un Daniel Day Lewis mai dur ca niciodata, povestea reuseste sa atraga atentia si sa mentina interesul spectatorului.
6. The Bridges of Madison Country

Acest roman best-seller a lui Robert James Waller este o disciplinata lucrare siropoasa despre o afacere demult terminata. Pare contraintuitiv ca Clint Eastwood sa apara intr-un rol atat de lacrimogen, insa filmul care o are in rolul principal pe Meryl Streep se transforma intr-o dulce-amaruie poveste de dragoste, numai buna de vazut intr-o seara ploioasa.
5. The Godfather – The Godfather II

Mario Puzo a scris una dintre cele mai fantastice si nebunesti carti despre gangsteri din toate vremurile. Iar la randul lui, Fancis Ford Coppola a ecranizat cele 2 filme intr-un mod complex, care cam aduce a tragedie shakespeariana. Nu e doar o saga despre mafie, precum a fost cartea, filmul concentrandu-se defapt asupra partii intunecate a visului american.
4. Trilogia – The Lord of the Rings

Legenda lui J.R.R. Tolkien cu sabii si vrajitori, are momente de superbe reliefate in sute de pagini in care sunt prezente elemente fantastice precum: incantatii, genealogii ale piticilor si epuizant de multe detalii despre Pamantul Mijlociu – acel loc nascocit de catre mintea scriitorului. In realizarea filmului, Peter Jackson a ignorat astfel de pasaje, si a concentrat povestea asupra legaturii dintre bine si rau, dar si asupra puterii prieteniei.
3. The Maltese Falcon

Sam Spade este unul dintre acele personaje tipice romanelor politiste: un detectiv dur atasat de al sau cod moral, insa,  intepenit intr-o lume lipsita de moralitate. O lectura superba, insa daca il adaugam retetei si un Humphrey Bogart iese ceva inimaginabil. Nici cea mai creativa minte nu poate visa la asemnea rezultat glorios.
2. Fight Club

Realitatea lui Chuck Palahniuk care mediaza intr-un mod alunecos intre multitudinea de fatete ale identitatii moderne a fost transformat de catre regizorul David Fincher intr-o manifestare nebuneasca de testostoron alimentata de atitudine punk-rock care se simte pe intreg parcursul peliculei. Productia il are in rolul principal pe nimeni altul decat Brad Pitt, care reuseste interpretarea vietii sale in pielea personajului Tyler Durden – un individ cu o personalitate dezechilibrata care declanseaza un adevarat fenomen.
1. American Psycho

Povestea lui Bret Easton Ellis despre un criminal in serie a devenit instant faimoasa pentru scenele de o violenta extrema, dar mai ales pentru scenele de sex. Criticii au incadrat romanul intr-o categorie inferioara, datorita descrierilor pline de depravare, si pentru stilul ambiguu in care este redactata aceasta. Dar povestea este una destul de interesanta si se invarte in jurul intrebarii: este Patrick Bateman un veridic nebun, sau e doar tinta unor iluzii febrile? Regizoarea Maria Harron a oferit o solutie pentru aceasta intrebare in a sa stilizata productie, spunandu-ne direct cine este acest Patrick Bateman. Ea a creat o latura nou personajului, explicand cumva de ce au loc aceste atrocitati, latura aceasta noua ii confera filmului o nuanta de amuzament, personajul fiind impulsionat in a ucide de catre propria impotenta.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments