VedetePeNet.ro Vedetele de la TV sunt si pe www

Interstellar- Cel mai bun film al anului 2014- Flora’s Letter

Omenirea s-a născut pe Terra, dar nu e menită să moară aici.

Cu aproape o reputație pentru filmele mind-blow și regia unor filme din seria Batman, Christopher Nolan, producătorul filmului Inception, a adus în 2014 Interstellar. Inițial, Steven Spielberg trebuia să regizeze filmul, însă după ce acesta a renunțat, Jonathan Nolan (scenaristul) l-a sugerat pe fratele său pentru postul de director de film, iar acesta nu a dezamăgit cu absolut nimic publicul larg. Deși Inception a avut un succes răsunător, iar calitatea filmului a fost excelentă, toată lumea se aștepta ca Interstellar să fie încă un film clișeic despre Apocalipsă, în care un erou rătăcitor, de obicei un no-name salvează întreaga planetă.

Ei bine, nu! Christopher Nolan reușește încă o dată să uimească prin complexitatea, nu atât a acțiunii, cât și a teoriei și a filozofiei din spate. Filmul reușește cu adevărat să răscolească mintea umană și să facă pe oricine să își pună la îndoială existența, realizând cât de mici suntem în acest Univers.Regizorul a decis să îl aleagă pe Matthew McConaughey (Cooper) în rolul principal , după rolul acestuia în filmul Mud (2012), iar filmul a fost turnat sub numele fals de Flora’s Letter, care este de fapt numele fiicei lui Christopher Nolan. Și lista motivelor pentru care Interstellar își merită locul în topul filmelor din 2014 (Locul 1 conform IMDb- 8.8/10) continuă cu o mulțime de lucruri interesante, care țin de detalii subtile- pornind de la înlocuirea clasicului ecran verde, la folosirea unor efecte speciale deosebite realizate în prealabil de o firmă specială; continuând cu ideea ca în biblioteca lui Murph (fiica lui Cooper, interpretată de  Mackenzie Foy, Jessica Chastain și Ellen Burstyn, pe măsură ce personajul îmbătrânește) se află „The Stand”, carte scrisă de Stephen King, despre oameni având de a face cu o Apocalipsă.

Filmul nu este pură fantezie, ci în realizarea scriptului s-a ținut seama de teoriile fizicianului  Kip Thorne, care a mai lucrat și pe alt film – Contact- adaptat după carte, film în care a jucat tot Matthew McConaughey. Pentru turnarea filmului s-au cultivat 500 de acri de porumb, dintre care mare parte au fost însă arși pentru scenele care necesitau așa ceva. Desigur, totul în film este pur ipotetic, deși tema filmului nu este doar acțiunea S.F.-istică, ci și legăturile din familie și emoțiile aduse cu sine. Plus că ceva ce dă farmec este confuzia de la început, care se clarifică și „lovește” spectatorul în cel mai surprinzător mod posibil. Ce nu avea sens la început, la final se simte ca și cum așa ar fi trebui să fie.

Cel mai bun film al anului 2014 merită să fie vizionat și se merită încercarea de a-l înțelege, pe cât posibil, având în vedere complexitatea și varietatea temelor abordate. Un film care se poate considera o adevărată provocare pentru oricine.


*

LIKE VedetePeNet.ro