Cum stii daca amicul tau este psihopat sau sociopat?

Sunt 8 personalitati disfunctionale descrise de medicina si de caractere fictionale:

Antisocialul – faimosul psihopat sau sociopat, are tendinte agresive si violeaza normele sociale. In general nu-si modifica comportamentul chiar daca este pedepsit. Impulsiv, iresponsabil, intreprinde actiuni frauduloase sau ilegale. Exploateaza, depersonalizeaza, ii trateaza pe ceilalti ca obiecte. Numai un subversiv il poate contracara. Are multe aventuri si preferinte sexuale extravagante. Dupa un timp petrecut in cuplu, partenerii antisocialului isi pierd energia vitala. Pot fi traficanti.
Caracter: Anthony Hopkins in ‘Tacerea mieilor’
Silence-of-the-lambs_Vedetepenet.ro

Anxiosul – o persoana foarte tensionata si nesigura pe ea, careia ii e frica de tot. Se simte inferioara si este supersensibila la critica, face orice ca sa fie acceptata.
Caracter: Scooby-doo – caruia ii e frica si de propria umbra, si tremura la gandul stafiilor
ScoobyDoo_Vedetepenet.ro

Dependentul ii lasa pe altii sa ia orice decizie pentru el. Ii este frica de abandon, este vazut ca o persoana slaba, incompetenta. Este supus vointei altora si nu se adapteaza la schimbari.
Caracter: magarul lui Buridan, care moare de foame neputand alege intre doua baloturi puse in fata sa: unul de lucerna si unul de faneata.
Donkey_Vedetepenet.ro

Histrionicul – isteric si psiho-infantil, vrea mereu sa fie in centrul atentiei. Are tendinte catre dramatism, comportament seducator, romanteaza si are o gramada de pretentii. Este instabil emotional, emotiv, manipulativ si egoist. Histrionicii sunt considerati a fi frivoli si superficiali. Isi etaleaza pielea bronzata, hainele de firma, accesoriile. Trebuie vesnic flatati.
Caracter: Scarlet O’Hara
Vivien_Vedetepenet.ro

Schizoidul – are contacte sociale si emotionale putine. Nu e agresiv si e perceput a fi respectuos. Defensiv, secretos, amabil, formal, prefera activitatile solitare si introspectia, este izolat afectiv, indiferent, inuman, cu un vid afectiv care nu lasa loc pentru iubire, cu lipsa de empatie, este incapabil de a procesa informatia afectiva. Are relatii pe Internet, prin camera web: cybersex, voyeurism. Numai daca cineva se indragosteste de el, schizoidul devine un pericol: isi distruge partenerul prin indiferenta. Usor de recunoscut prin lipsa de expresivitate verbala si gestuala, inerti, au o istorie sentimentala foarte saraca.
Caracter: Gollum din Lord of the Rings.
Gollum_Vedetepenet.ro

Limitroful – imprevizibil, are accese de furie, paradoxal, oscilant, nu-si poate controla comportamentul impulsiv. Cand are iubirea, se joaca cu ea, si cand o pierde, plange. Are o falsa proprie imagine si comportament auto-destructiv, infidel dar cu tentative de suicid ostentativ la gelozie, sau cand partenerul flirteaza cu altcineva.  Cei care ies dintr-o relatie cu un limitrof sunt devastati.
Caracter: Glenn Close in ‘Atractie fatala’
Fatal-atraction_Vedetepenet.ro

Obsesiv-compulsivul – are cultul controlului, vrea ca totul sa fie perfect, pana la extrem. La prima vedere, pare a fi ‘o buna partida’, dar este incapatanat, inflexibil si aplica pedepse psihologice. Repeta actiunile ca un robotel. Preia fraiele intr-o relatie, are o iubire meticuloasa, structurata, organizata.
Caracter: Mr. Bean
bean_vedetepenet.ro

Paranoicul – suspicios, interpreteaza actiunile altora, distorsoneaza. De o gelozie patologica, mereu isi banuieste partenerul de infidelitate. Cere cu lux de amanunte detalii intime ale relatiilor anterioare pe care le-a avut partenerul sau si apoi se simte tradat: gelozie regresiva.
Tipologie: Otthelo
othello_angry_

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments